Naslovnica Gospodarstvo Konferenca o poslovnih priložnosti za obrambno industrijo

Konferenca o poslovnih priložnosti za obrambno industrijo

Avtor: Spletno Uredništvo
V mariborski Kadetnici je potekala poslovna konferenca ‘Priložnosti in tveganja za obrambno industrijo v spreminjajočem se globalnem varnostnem okolju’. Dogodek je organiziral Grozd obrambne industrije Slovenije, cilja pa je bil povezovanje vseh s tega področja in izmenjava izkušenj – vse za krepitev konkurenčnost slovenskih podjetij.
Konferenca o poslovnih priložnosti za obrambno industrijo

GOIS je pripravil poslovno konferenco s področja obrambe, zaščite in varnosti (foto: giz-gois.eu)

Verjeli ali ne, najmanj od leta 1900 (najbrž pa še precej dlje) do danes, ko se že izteka leto 2022, na svetu ni bilo niti enega deva, da ne bi kje divjali vojni spopadi. Zato je oboroževanje neizbežno zlo, vojaška industrija pa obenem omogoča velike dobičke. V preteklosti so bila podjetja, ki so se v Sloveniji posvečala oborožitveni industriji, dokaj redka, a so se največkrat ponašala z visoko kakovostjo svojih proizvodov.

Danes želijo v Grozdu obrambne industrije Slovenije (GOIS) okrepiti konkurenčnost slovenskih podjetij s področja obrambe, zaščite in varnosti. Tako so v mariborski Kadetnici pripravili poslovno konferenco ‘Priložnosti in tveganja za obrambno industrijo v spreminjajočem se globalnem varnostnem okolju’, na kateri so sodelovali predstavniki državnih struktur, raziskovalnih organizacij in podjetniki.

Možnosti za poslovanje v tej panogi je veliko, saj ne gre le za klasično oborožitev, ampak tudi za prevozna sredstva, za fotoaparate, termovizije, kamere, senzorje, brezpilotne letalnike, informacijsko, laboratorijsko, forenzično in zaščitno opremo… Poleg tega se aktivnosti v tej gospodarski panogi ne tičejo le klasične proizvodnje, ampak tudi dobav, vzdrževanja, posodobitev, inovacij…

Glavni poudarek konference je bil na predstavitvi sedanjih in bodočih potreb ter načrtovanih investicij oboroženih in varnostnih sil Slovenije, sodelovanja v EU in NATO, tehnoloških trendov ter programov raziskav in razvoja v Sloveniji in EU (EDA, ESA). Govora je bilo tudi o načinih, kako država sodeluje in podpira slovensko (obrambno) industrijo, o novih visokotehnoloških rešitvah in celo o podpori bančnega sektorja.

O konkretnih rezultatih konference pa še ni informacij, čeprav so bila opravljena poslovna srečanja med predstavniki podjetij in državnih institucij (B2G) ter med različnimi podjetji (B2B).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.