Naslovnica Svet & EU Kompaktni z Afriko in napoved proizvodnje afriških cepiv

Kompaktni z Afriko in napoved proizvodnje afriških cepiv

Avtor: Spletno Uredništvo
V Berlinu je potekal tretji vrh držav pobude ‘Kompaktni z Afriko’. Udeležil se ga je tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michela, najpomembnejša novica pa je bila, da bo družba BioNTech kmalu omogočila proizvodnjo cepiv s tehnologijo mRNA v Afriki.
Priložnostna fotografija z vrha Kompatktni z Afriko (foto: FB Compact with Africa)

‘Kompaktni z Afriko’ je nemška pobuda za intenzivnejše sodelovanje držav skupine G20 z Afriko. V originalu se imenuje ‘Compact with Aftica’ (CwA), uvedena pa je bila predvsem za spodbujanje zasebnih naložb v Afriki s posebno pozornostjo glede vlaganj v infrastrukturo. Pobuda združuje afriške države, usmerjene v reforme, mednarodne organizacije in dvostranske partnerje iz skupine G20.

Od predstavitve leta 2017 je CwA vzbudil veliko zanimanje, doslej pa se je pobudi pridružilo dvanajst afriških držav in sicer Benin, Burkina Faso, Slonokoščena obala, Egipt, Etiopija, Gana, Gvineja, Maroko, Ruanda, Senegal, Togo ter Tunizija. To je bil tretji sestanek držav iz pobude ‘Kompaktni z Afriko’, vrha v nemški prestolnici Berlinu pa se je udeležil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. 

»Vemo, kakšno je stanje: hkrati se soočamo s podnebnim šokom, katerega tragično posledice vsak dan opažamo bolj kot dan prej, z digitalno preobrazbo, ki preoblikuje naš model gospodarskega razvoja, in k s krizo koronavirusa COVID-19. Prvo vprašanje je financiranje. V zadnjih mesecih smo se po pritožbah afriških voditeljev, ki so bili po mojem mnenju slišani zlasti v Evropi in Mednarodnem denarnem skladu, ukvarjali s to temo.

Druga točka – poleg naložb so potrebne reforme. Reforme v Evropi: videti moramo, kako lahko olajšamo, pospešimo in zmanjšamo tehnokracije, zmanjšamo birokracijo, zmanjšamo zavore, ki upočasnijo bistveni napredek. In reforme v Afriki: zagotoviti več pravne varnosti, več privlačnosti za naložbe, večjo stabilnost. Delajmo skupaj na tej temi,« je med drugim povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Sicer je bil vrh CwA osredotočen na stanje trgovinskega sodelovanja med Nemčijo in Afriko. Najpomembnejša novica s tega mednarodnega srečanja pa je bila napoved, da bo družba BioNTech tehnologijo mRNA (za boj proti Covidu 19 in z velikim potencialom za boj proti drugim boleznim) kmalu prenesla v Afriko, natančneje v Senegal in v Ruando, kjer bodo nato sami izdelovali cepivo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.