Naslovnica Svet & EU Komisija EU zavlačuje s popolno prepovedjo poskusov na živalih

Komisija EU zavlačuje s popolno prepovedjo poskusov na živalih

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije je te dni prišla novica, kako se lotevajo problema testiranja najrazličnejših substanc na živalih. Komisija EU ni enostavno prepovedala testiranja, ampak je v svojem prepoznavnem slogu 2 leti od pričetka zbiranja podpisov končno le sprejela ‘prve korake za pospešitev postopnega opuščanja testiranja na živalih’.
Komisija EU zavlačuje s popolno prepovedjo poskusov na živalih

Ta laboratorijska miš najbrž ne bo dočakala EU brez testiranja na živalih (foto: pxhere.com)

Evropska komisija se je ta teden odzvala na evropsko državljansko pobudo, ki so jo poimenovali ‘Obvarujmo kozmetiko, proizvedeno brez krutosti – zavzemajmo se za Evropo brez testiranja na živalih’. Odziv vsebuje celovit pregled zakonodajnega in političnega okvira EU v zvezi z uporabo živali pri testiranju, predlagani pa so bili tudi dodatni ukrepi za nadaljnje zmanjšanje testiranja na živalih, ki ni povezano s kozmetiko.

»Komisija bo začela izvajati nov časovni načrt, ki bo zajemal sklop zakonodajnih in nezakonodajnih ukrepov za nadaljnje zmanjšanje obsega testiranja na živalih. Pri tem je cilj sčasoma preiti na regulativni sistem brez testiranja na živalih v okviru zakonodaje o kemikalijah ob nadaljnjem odločnem podpiranju alternativ testiranju na živalih,« so pojasnili z Evropske komisije, vendar niso navedli nobenih rokov, ampak so poudarjali postopnost.

Spomnili so tudi, da je v EU že od leta 2013 v veljavi popolna prepoved testiranja kozmetičnih izdelkov na živalih. Sedaj bi radi nenadoma na Komisiji EU to prepoved še razširili, vsaj tako trdijo. Če bi jo dejansko želeli, bi jo lahko to tudi storili že pred kakšnim letom.  Komisija pa poleg tega sedaj priznava, kako se ne strinja, da je za dosego cilja postopne opustitve uporabe živali v raziskavah, usposabljanju in izobraževanju sploh potreben zakonodajni predlog.

Zato se zdi, da gre spet za zavlačevanje oziroma za raztegovanje postopkov v nedogled. Komisija EU je namreč je evropsko državljansko pobudo ‘Obvarujmo kozmetiko, proizvedeno brez krutosti – zavzemajmo se za Evropo brez testiranja na živalih’ prijavila 30. junija 2021, organizatorji so nato podporo zbirali do 31. avgusta 2022 in zbrali 1.217.916 podpisov.

Te podpise so nato morali zbiratelji še preveriti, po preverjanju pa so pobudo predložili Komisiji EU 25. januarja letos, da bi jo le-ta preučila in se odzvala nanjo. Tako je to, že deveto državljansko pobudo po vrsti, Evropska komisija sprejela šele sedaj, konec meseca julija 2023. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.