Naslovnica Svet & EU Komisija EU pomaga Ugandi proti novemu sevu ebole

Komisija EU pomaga Ugandi proti novemu sevu ebole

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija nenehno pomaga afriškim državam na najrazličnejših področjih. Tokrat so se organi EU odzvali na še vedno trajajoči izbruh ebole v Ugandi, pri čemer bodo zagotovili 5 milijonov evrov za klinično preskušanje novega cepiva in za zdravljenje.
Komisija EU pomaga Ugandi proti novemu sevu ebole

Podobna zdravstvena akcija EU in Združenih narodov v Zambiji (foto: UNICEF/ec.europa.eu)

Afriška država Uganda se še naprej sooča z izbruhom smrtno nevarne bolezni ebole. Ta epidemija je bila označena kot ‘trajajoča’, poleg tega pa je ostaja izjemno nevarna. Po Ugandi se namreč širi sev ebole, ki ga imenujejo kar Sudan (SUDV), za katerega pa ne obstaja ne cepivo in tudi ne nobeno zdravljenje. Smrtnost te verzije SUDV naj bi bila 55 odstotna, kar je sicer bolje kot pri klasični eboli, kjer je smrtnost med 60 % in 90 %.

A  tudi 55 % je ogromno – ne upamo si niti pomisliti, koliko bi bilo žrtev pandemije Covida 19 po svetu, če bi bila smrtnost 55-odstotna. Zato je Evropska komisija pohitela ter prek svojega organa za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere zagotovila 5 milijonov evrov. Ta denar izvira iz programa EU4Health, namenjen pa bo za podporo kliničnim preskušanjem novih cepiv in zdravljenju proti temu sevu.

„Smrtonosni izbruh v Ugandi je zelo zaskrbljujoč in EU bo podprla nujni odziv za zajezitev in nadzor tega izbruha. To je konkreten primer, ki kaže, da naša dejanja v okviru naše Evropske zdravstvene unije presegajo meje EU in podpirajo krepitev pripravljenosti na izredne zdravstvene razmere in odziv na globalno raven,” je med drugim dejala Stella Kyriakides, komisarka za zdravje in varnost hrane pri Komisiji EU.

Sicer bodo 4 milijoni evrov namenjeni za preizkušanje cepiv, pri čemer naj bil prvi bolnik cepljen že zelo kmalu. Ostali milijon pa bo porabljen za terapevtsko preskušanje, ko bo protokol kliničnega preskušanja dokončno odobren. Evropska komisija je Ugandi že zagotovila 3,2 milijona evrov nujne humanitarne pomoči v podporo njenim prizadevanjem za boj proti izbruhu, nujno pomoč za pripravljenost pa so prejele tudi nekatere sosednje države.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.