Naslovnica Svet & EU Komisija EU opozarja na novo letošnjo ekstremno sušo

Komisija EU opozarja na novo letošnjo ekstremno sušo

Avtor: Spletno Uredništvo
Pred Svetovnim dnevom vode, konference Združenih narodov o vodi v New Yorku in naslednjega zbirnega poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe je Skupno raziskovalno središče (JRC) Komisije EU objavilo novo, zaskrbljujoče poročilo o sušah v Evropi. Po tem poročilu je zaradi suše danes že prizadeta večina južnih in zahodnih držav EU.
Komisija EU opozarja na novo letošnjo ekstremno sušo

Še bolj zaskrbljujoče je, da bi lahko ekstremne suše postale kar stalnica (foto: pxhere.com)

Poročilo Skupnega raziskovalnega središča (JRC) Komisije EU pravi, da je zaradi izjemno suhe in tople zime vlažnost tal in rečni tokovi že kažejo precejšnje anomalije, zlasti v Franciji, Španiji in severni Italiji. Na območju Alp je bilo v pravkar končani zimi sneženje precej pod povprečjem in še manjše kot prejšnji zimi. To bo povzročilo novo zmanjšanje količine vode, ki se zaradi taljenja snega v perialpski regiji spomladi in zgodaj poleti zlije v reke.

»Padavine v naslednjih nekaj tednih bodo ključne pri določanju razvoja sedanje suše in njenih učinkov. Evropa in sredozemska regija bi lahko letos doživeli ekstremno poletje, podobno kot leta 2022. Poročilo priporoča natančno spremljanje in ustrezno rabo vode ter izvajanje ciljno usmerjenih sektorskih strategij prilagajanja in okrepljeno sodelovanje, saj se ti podnebni in vremenski modeli pričakujejo, da bodo v prihodnje pogostejši,« pravi poročilo JRC.

To poročilo JRC je zelo zaskrbljujoče, saj napoveduje, da bo letos poletna suša še hujša od lanske. Ker je ena od kritičnih con severna Italija, smo lahko tudi v Sloveniji zaskrbljeni, še posebej na zahodu države. Lanski mega požar na Krasu in istočasno pomanjkanje pitne vode v Slovenski Istri sta bili dovolj resni opozorili, da je potrebno hitro reagirati. Širše gledano pa gre za zaskrbljenost glede oskrbe s pitno vodo, vodo za kmetijstvo in vodo za proizvodnje energije.

Podnebje se spreminja, saharska klima se širi proti severu, zato se še bolj vroče in sušne razmere od vse pogosteje pojavljajo tudi v južnem in vzhodnem Sredozemlju, kjer resno pomanjkanje padavin čutijo v Maroku, Zahodni Sahari, Alžiriji, Libiji,  Tuniziji in tudi v Turčiji.

Na prihajajoči konferenci Združenih narodov o vodi bo EU napela moči za reševanje svetovne krize z vodo. Radi bi zagotovili zanesljivo oskrbo z vodo za vse, zato je EU objavila 33 zavez o takojšnjem ukrepanju, kjer je vključeno področje odpornosti na suše.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.