Naslovnica Svet & EU Komisija EU naj se vzdrži finančnega čarovništva in zavajajočih številk

Komisija EU naj se vzdrži finančnega čarovništva in zavajajočih številk

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je na majskem plenarnem zasedanju sprejel vrsto zahtev glede ekonomskega okrevanja EU zaradi posledic pandemije koronavirusa, pri tem pa je bil presenetljivo oster do Komisije EU. Parlamentarci pravijo, da države članice potrebujejo paket za okrevanje v višini dveh bilijonov evrov po meri državljanov ter da naj se Komisija vzdrži finančnega čarovništva in zavajajočih številk.

Če celo Parlament EU sporoča, da Komisiji EU ne gre zaupati, potem je najbrž v EU nekaj hudo narobe  (foto: FB EU Commision)

 

Na majskem plenarnem zasedanju Parlamenta EU je bilo govora predvsem o okrevanju ekonomije EU po pandemiji koronavirusa in s tem povezanimi novostmi v proračunu EU za prihodnje srednjeročno obdobje med leti 2021 in 2027. Parlamentarci so v resoluciji z veliko večino (505 glasovi za, 119 proti, 69 pa je bilo vzdržanih ) zahtevali močan proti-krizni paket, ki bo osredotočen na potrebe državljanov EU, izhajal pa bo iz proračuna EU.

»Prizadevanja za okrevanje po krizi morajo imeti močno družbeno razsežnost, saj morajo nasloviti socialne in gospodarske neenakosti in pomagati tistim, ki jih je kriza najbolj prizadela. Parlament vztraja, da mora biti nov Sklad za oživitev in preoblikovanje gospodarstva v višini dveh bilijonov evrov financiran z izdajo dolgoročnih obveznic za oživitev ter izplačan s posojili, nepovratnimi sredstvi ter neposrednimi plačili za naložbe in lastniške deleže,« so pojasnili s Parlamenta EU.

Presenetljivo pa so poslanci Evropskega parlamenta izkazali izjemno veliko nezaupanje do Komisije EU saj so jo kar naravnost pozvali, naj se ne poslužuje dvomljivih, zavajajočih številk in naj se ne zateka k finančnemu čarovništvu. Poslanci zato zahtevajo, da mora biti načrt za okrevanje gospodarstva EU posebej dodan v večletni finančni okvir za obdobje med leti 2021 in 2027, ne pa v škodo že obstoječih oziroma prihodnjih programov.

Zahtevajo tudi, da je potrebno višino večletnega finančnega okvira povečati in poudarjajo, da bodo uporabili pravico do veta, če jih bodo poskusili na Komisiji EU izigrati oziroma zaobiti. »Sredstva za obnovitev gospodarstva morajo biti namenjena programom v okviru proračuna EU, da bi lahko tako zagotovili nadzor in sodelovanje Parlamenta, ki mora biti v celoti del oblikovanja, sprejemanja in izvajanja Sklada za okrevanje.

Parlament še opozarja Komisijo, naj se vzdrži vsakega poskusa oblikovanja evropske strategije za okrevanje izven skupnostne metode in zatekanja k medvladnim sredstvom,« so bili grozeče jasni parlamentarci. Poslanci parlamenta EU zahtevajo 2 bilijona evrov za obnovo gospodarstva po pandemiji koronavirusa, večina sredstev naj bi bila nepovratnih. Pri tem bi morale imeti prednost tiste naložbe, ki so v skladu z Zelenim programom ter Digitalno agendo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.