Naslovnica Svet & EU Komisija EU je naročila prva zdravila proti Covidu-19

Komisija EU je naročila prva zdravila proti Covidu-19

Avtor: Spletno Uredništvo

Kot kaže, je že minuli konec tedna večina organov EU zaklenila pisarne in odšla na počitek, ki bo marsikje trajal kar do prvih dni septembra. Deluje le še Komisija EU, ki je pa včeraj pozitivno presenetila, saj je podpisala pogodbo s farmacevtskim podjetjem Gilead in sicer za zagotovitev 30.000 odmerkov prvega v EU odobrenega zdravila za zdravljenje okužbe s koronavirusom COVID-19. Imenuje se Veklury, kar je le druga blagovna znamka za zdravilo Remdesivir.

Komisija EU je naročila prva zdravila proti Covidu 19

Tako preprosto izgleda ampula zdravila Veklury oziroma Remdesivir (foto: FB Komisija EU)

 

S spletnih kanalov Evropskega parlamenta in Evropskega sveta od konca minulega tedna praktično ni novic. Zadnja omembe vredna dogodka sta bila zasedanje Sveta EU oziroma reakcija Evropskega parlamenta na tam sprejeti dogovor o odpravljanju negativnih posledic pandemije koronavirusa. Čeprav so dogovor Komisije in držav članic EU na veliko hvalili vsi prisotni, se je nato v Parlamentu EU po pričakovanjih zapletlo.

Kmalu zatem je reagiral tudi predsednik Evropskega sveta. »Slišal sem nekoliko bedne komentarje skrajnih strank. Odločili ste se za umik, sovraštvo, ločitev, zavrnitev. Mi pa smo se odločili za strpnost, odprtost, združevanje. Za vas je žalosten dan. Za Evropo je to vesel dan,« je bil v svojem zadnjem javnem tvitu pred dopustom presenetljivo oster predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Nato je vse potihnilo.

Evropski parlament je zaprt zaradi poletnih počitnic od 27. julija do 23. avgusta, prvo naslednje redno plenarno zasedanje pa je predvideno šele za 14. september. Poleg tega politični voditelji zaradi pandemije koronavirusa že pred časom omejili dejavnosti Parlamenta ter odpovedali ali preložili veliko večino sej in vse misije delegacij. Medtem, tako ko evro-parlamentarci že uživajo na dopustih, pa je s svojimi delovnimi aktivnostmi prijetno presenetila Komisija EU.

Čeprav Komisija še najbolj slovi po dolgotrajnosti svojih procedur, je tokra zares prekosila sama sebe in s farmacevtskim podjetjem Gilead podpisala pogodbo za zagotovitev prvih odmerkov zdravila Veklury (blagovna znamka za Remdesivir). »Veklury je bilo prvo zdravilo za zdravljenje bolezni COVID-19, za katerega je bilo izdano dovoljenje na ravni EU. Ob usklajevanju in podpori Komisije bodo državam članicam in Združenemu kraljestvu od začetka avgusta na razpolago serije zdravila Veklury za pokritje najnujnejših potreb.

Pogodba v skupni vrednosti 63 milijonov evrov bo financirana iz instrumenta za zagotavljanje nujne pomoči. S tem bo zagotovljeno zdravljenje za približno 30.000 bolnikov s hudimi simptomi bolezni COVID-19,« so sporočili s Komisije EU. Dodali so še, da bo to zadostilo potrebam v naslednjih nekaj mesecih, hkrati pa zagotovilo pravično razdelitev na ravni EU.   Komisija EU tudi že pripravlja skupno naročilo za nadaljnje dobave zdravila, ki naj bi pokrilo potrebe po dobavah od meseca oktobra dalje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.