Naslovnica Kronika Kolesarji so sami krivi za večino kolesarskih prometnih nesreč

Kolesarji so sami krivi za večino kolesarskih prometnih nesreč

Avtor: Spletno Uredništvo
Agencija za varnost prometa, Policija, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter projekt ‘Varno na kolesu’ so v prestolnici pripravili posebno tiskovno konferenco. Dogodek je bila namenjen ozaveščanju javnosti o varnosti kolesarjev, saj pravkar poteka 7. Globalni teden varnosti cestnega prometa, pojutrišnjem pa naj bi se začela tudi Nacionalne preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev.
Kolesarji so sami krivi za večino kolesarskih prometnih nesreč

Kolesarji bi morali nositi čelado, voziti počasneje in spoštovati pravilo prednosti (foto: FB Agencija za varnost prometa)

Agencija za varnost prometa, Policija, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter organizatorji projekta ‘Varno na kolesu’ so se na tiskovni konferenci posvetili varnosti kolesarjev. Včeraj se je po svetu začel Globalni teden varnosti cestnega prometa, ki je na vrsti že sedmič. Pojutrišnjem (v četrtek, 18. maja) naj bi se začela tudi Nacionalna preventivna akcija ozaveščanja o večji varnosti kolesarjev, ki naj bi nato trajala do 28. maja 2023.

Žal je o tej akciji žal težko najti kakšen uraden podatek, a ne glede na njen potek je bolj pomembno dejstvo, da so kolesarji na slovenskih cestah v veliki nevarnosti prav vsak dan. Tako statistika pravi, da je bilo lani v Sloveniji kar 1.484 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev (kar je 9 odstotkov več kot leta 2021). Predvsem pa je zanimivo, da je kar 876 kolesarjev (oziroma skoraj 60 odstotkov) samih tudi povzročilo prometno nesrečo.

Med vzroki za nesreče sta bila prva neprilagojena hitrost in izsiljevanje prednosti. Lani je sicer v Sloveniji umrlo 11 kolesarjev, 241 je bilo hudo telesno poškodovanih in 1.057 lažje telesno poškodovanih. Delež umrlih kolesarjev je lani znašal 12,9 % med vsemi žrtvami prometnih nesreč (kar je največ v obdobju zadnjih 5 let), prav tako pa je bil delež hudo poškodovanih med vsemi ponesrečenci najvišji prav med kolesarji in sicer kar 27 %.

Posebej velja poudariti, da je bilo v zadnjih petih letih kar 63 % od vseh v prometnih nesrečah umrlih kolesarjev brez kolesarske čelade. Pa še nekaj podatkov kaže, da so za večino nesreč krivi kolesarji sami. Policija namreč ugotavlja, da kolesarji pogosto vozijo po cestah tudi tam, kjer vzporedno poteka kolesarska steza. Prav tako so Policisti v letu 2022 našteli kar 907 kršitev glede uporabe telefona med vožnjo z bicikli.

»Voznike motornih vozil pa Agencija in Policija posebej opozarjata, da je od leta 2021 predpisana bočna razdalja pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov, ki znaša najmanj 1,5 m. To je še toliko bolj pomembno, kadar kolesarje prehitevajo večja vozila, kot so avtobusi ali tovorna vozila. Tesno prehitevanje je ne le prepovedano, temveč za kolesarje izjemno nevarno,« so še spomnili v izjavi za javnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.