Naslovnica Oglaševanje Klobasarna: Čas za kranjsko klobaso

Klobasarna: Čas za kranjsko klobaso

Avtor: Spletno Uredništvo

Kranjska klobasa je slovenska narodna mesna jed….

Foto: facebook.com/Klobasarna?fref=ts

Kranjska klobasa izhaja iz kulturne dediščine kolin in se v pisnih virih omenja že v drugi polovici 19. stoletja, njeno ime pa pomeni mesna klobasa s Kranjskega. Obstaja celo zgodba o kranjski klobasi oziroma o posebnem dogodku, ki beleži njeno prvo vredno omembo in gre takole. Prvo poimenovanje kranjske klobase naj bi segalo v čas cesarja Franca Jožefa, ko se je le-ta med potjo skozi deželo Kranjsko ustavil v gostilni v Naklem, kjer pa mu je gostilničar lahko ponudil le navadno hišno klobaso. Cesar naj bi to klobaso poskusil in navdušeno odgovoril: »Pa saj to ni navadna, to je kranjska klobasa!«

Kranjska klobasa je umeščena v evropsko shemo kakovosti in se ponaša z evropskim simbolom zaščitene geografske označbe. Ime izdelka »kranjska klobasa« vsebuje torej popolnoma določeno geografsko opredelitev, ki jo predstavlja na slovenskem narodnostnem ozemlju od 15. stoletja osrednja zgodovinska dežela, ki je bila od vseh ostalih dežel edina povsem slovenska. Zato je bil izraz Kranjec tudi drugo ime za Slovenca. Kot posebna dežela v okviru Avstroogrske monarhije je Kranjska prenehala obstajati leta 1918, njena »dedinja« pa je današnja republika Slovenija.

Najstarejši recept za kranjsko klobaso je zapisala med potovanjem po nekdanjem Kranjskem znamenita kuharica Katharina Prato oz. Pratobevera in ga objavila v delu »Süddeutsche Küche«, leta 1896 (prva izdaja 1858). V slovenskem jeziku je bil recept prvič v celoti zapisan v šesti izdaji »Slovenske kuharice« Felicite Kalinšek l.1912.

Foto: facebook.com/Klobasarna?fref=ts

Originalne kranjske klobase so danes zaščitene. Izdeluje jih enajst certificiranih izdelovalcev po izvirnem zapisanem receptu iz druge polovice 19. stoletja. Vsi v proizvodnem procesu sledijo natančno določenim stopnjam postopka, končni izdelek pa mora ustrezati zunanjem izgledu, sestavi in barvi prereza, teksturi, vonju in okusu. Sloves te izvrstne klobase pomembno sooblikujeta vsakoletni Festival kranjske klobase v Sori pri Medvodah, Dnevi kranjske klobase vsako leto v drugem kraju Slovenije, Festival kranjske klobase v Clevelandu (Ohio, ZDA) in številne druge manjše prireditve.

Zagotovo je kranjska klobasa eden najbolj poznanih in prepoznavnih slovenskih kulinaričnih izdelkov. Originalne in najbolj okusne kranjske klobase lahko poskusite v Klobasarni v centru Ljubljane. Tam si lahko privoščite obilno kosilo s kranjsko klobaso, denimo po dolgem sprehodu skozi mestno jedro ali na grad, lahko si pa naklonite le »polovičko« kranjske klobase zgolj za zadovoljitev vaših brbončic.

Klobasarna je kraj, od koder nihče ne bo odšel lačen. Če ste kranjsko klobaso že poskusili in bi raje izbrali kaj drugega, lahko v Klobasarni izberete jed »na žlico« ali izvrstne štruklje. S kranjsko klobaso pa lahko presenetite tudi najbližje, saj jo v Klobasarni lahko vzamete tudi vakuumsko pakirano, kar je res izvrstno praktično darilo.

Bi morda radi s kranjsko klobaso pogostili tudi svojce in prijatelje? Za pristno kranjsko klobaso vam ni nujno treba prav v Ljubljano.  Klobasarna namreč nudi tudi catering in tako si lahko najboljšo kranjsko klobaso privoščite kar na domačem vrtu.

Foto: facebook.com/Klobasarna?fref=ts

Originalna in visoko kakovostna kranjska klobasa s kontroliranim poreklom, postrežena s svežo žemljo, gorčico in hrenom. Prepričani smo, da se vam po branju prejšnjega stavka sline že sedijo, saj si težko ne vizualizirate te okusne jedi. Zato nikar ne odlašajte, saj vas zašpiljeno najboljša kranjska klobasa že pričakuje v Klobasarni. Če se mudite v Ljubljani je to idealno mesto za zadovoljiti svoje brbončice s tradicionalno slovensko mesno jedjo. Tako, da nikar ne pozabite na sprehodu v centru Ljubljane zaviti še v Klobasarno na odlično kranjsko klobaso.
Dober tek!

Naročnik oglasa je Klobasarna Ljubljana

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.