Naslovnica Svet & EU Kdo so slovenski posebni diplomatski odposlanci

Kdo so slovenski posebni diplomatski odposlanci

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za zunanje zadeve RS (MZZ) je pojasnilo, kdo so novoimenovani posebni odposlanci slovenske diplomacije in katere so njihove osnovne naloge. Trenutno prek MZZ s tem statusom deluje 6 oseb – dve posebni odposlanki in štirje posebni odposlanci.
Kdo so slovenski posebni diplomatski odposlanci

Pogled s slovenskega sedeža na septembrskem 77. zasedanju Generalne skupščine OZN (foto: FB MMZ-MFA Slovenia)

Ministrstvo za zunanje zadeve RS (MZZ) potrdilo, da je bil za ‘Posebnega odposlanca za prihodnost Evrope’ imenovan veleposlanik Iztok Mirošič. Slednji pokriva področja EU, in Evrope, Sredozemlja ter slovenske soseščine, ubada pa se še z drugimi občutljivimi vsebinami delovanja Slovenije v mednarodnem okolju. Za ‘Posebnega odposlanca za institucionalne zadeve EU’ je bil imenovan veleposlanik dr. Rado Genorio.

Ta je zadolžen za splošne in institucionalne zadeve EU, medtem ko je bil veleposlanik Franc But imenovan kot ‘Posebni odposlanec za Varnostni svet OZN’. But se posveča predvsem kandidaturi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN v letih 2024 in 2025. Vlogo ‘Posebnega odposlanca za Zahodni Balkan’ pa je prevzel veleposlanik Anžej Frangeš, ki ga čakajo številne različne aktivnosti, povezane s to regijo.

Veleposlanica Tatjana Miškova je v vlogi ‘Posebne odposlanke za vodno diplomacijo’, zato opravljala naloge, povezane z vodno diplomacijo – doma in v tujini. Kako resne so razmere glede segrevanja in onesnaževanja planeta, pa kaže tudi imenovanje veleposlanice dr. Smiljane Knez za ‘Posebno odposlanko za podnebno diplomacijo’. Le-ta se posveča nalogam, ki so povezane s podnebno diplomacijo ter z zunanjimi vidiki podnebnih politik.

»Imenovani posebni odposlanci so karierni diplomati, redno zaposleni v Ministrstvu za zunanje zadeve, ki imajo bogate mednarodne izkušnje. Njihovo obstoječe znanje, izkušnje in vzpostavljeni stiki v mednarodnem prostoru v največji možni meri prispevajo k doseganju zunanjepolitičnih ciljev v skladu s strategijo slovenske zunanje politike in Deklaracijo o zunanji politiki RS,« so še dodali z MZZ.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.