Naslovnica Slovenija Kako jeseni poskrbeti za varen obisk slovenskih gora

Kako jeseni poskrbeti za varen obisk slovenskih gora

Avtor: Spletno Uredništvo
Obdobje prijetno toplih jesenskih dni se počasi končuje. Marsikje je bilo glede obiska podaljšano poletje rekordno, po vremensko prelepem oktobru, ki je bil naravnost idealen za varno obiskovanje slovenskih gora, pa so s Planinske zveze Slovenije (PZS) opozorili, da se bo potrebno odslej za odhod v gore še bolje pripraviti.
Kako jeseni poskrbeti za varen obisk slovenskih gora

Na PZS ugotavljajo, da se največ nesreč v gorah zgodi ob povratku v dolino (foto: Matjaž Šerkezi)

Po obisku marsikje rekordno poletje v slovenskih gorah je minilo tudi v znamenju pomanjkanja vode. Padavin ni bilo, suša je pošteno izpraznila vodnjake oz. zajetja. V kočah, ki se oskrbujejo z deževnico, so morali zato sprejeti posebne ukrepe. Na Kredarici so na primer morali v določenem obdobju tudi zmanjšati število ležišč v ponudbi. Sušnemu poletju pa je sledila za planinarjenje naravnost idealna jesen, a ima tudi ta letni čas tudi svoje izzive.

Na te jesenske ‘pasti’ so kot običajno tudi letos spomnili s Planinske zveze Slovenije (PZS). Po nedeljskem zamiku urnih kazalce je potrebno pri načrtovanju planinskega izleta upoštevati, da so se dnevi še dodatno skrajšali. Poleg tega se planinske koče v visokogorju že zapirajo in tudi nižje ležeče koče najbrž že delujejo po spremenjenem urniku. Vsekakor se obisk gora prične z dobrim planiranjem trase, preverjanjem koč in s spremljanjem vremenske napovedi.

 »Naj ne bo odveč dodaten kos toplejšega oblačila, saj se sonce rado skrije za oblake in z njim hitro postane hladno. Če piha veter, je občutek mraza še večji. V tem času so sploh v nižjih predelih planinske poti skrite pod odejo jesenskega listja. Korak naj bo počasen in zanesljiv. Pod listjem se namreč skrivajo mokre korenine in kamni. Svetujemo uporabo planinskih palic za boljše ravnotežje in tipanje terena pred seboj.

Držite se markiranih planinskih poti. Stanje planinskih poti lahko vedno preverite na spletni strani PZS (https://stanje-poti.pzs.si/). Med samim izletom pa vam je lahko v pomoč aplikacija maPZS z vrisanimi planinskimi potmi, ki jih redno preverjamo in posodabljamo,« kot vsako leto svetuje izkušeni član PZS Matjaž Šerkezi. Spomnil je še, da so na predelih okrog 1500 m in na severnih straneh poledenele zaplate snega, nad 2000 m pa je že nov sneg.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.