Naslovnica Gospodarstvo Kaj razkriva nova izdaja publikacije Javnofinančna gibanja

Kaj razkriva nova izdaja publikacije Javnofinančna gibanja

Avtor: Spletno Uredništvo
Objavljena je bila sveža izdajo uradne publikacije Javnofinančna gibanja. V njej so dokončne številke iz štirih blagajn javnega financiranja za prvo polletju leta 2023. Poleg tega pa vsebuje tudi podatke za sektor država, ki so bili zbrani za prvo četrtletje leta po metodologiji denarnega toka.
Kaj razkriva nova izdaja publikacije Javnofinančna gibanja

Fotografija je le simbolična, saj pri državnih financah zagotovo ne gre za drobiž (foto: pxhere.com)

Z Ministrstva za finance (MF) preko nove izdaje publikacije ‘Javnofinančna gibanja’ prihajajo podatki, da so prihodki državnega proračuna letos v prvem polletju dosegli 6,3 milijarde evrov, kar je za 1,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lanskega leta. Odhodki so bili višji za 3,2 odstotka, primanjkljaj državnega proračuna pa je v prvih 6 mesecih leta znašal 410 milijonov evrov.

Prihodki občin so se v prvem polletju medletno povečali za 3,8 odstotka, vendar so občine v tem času ustvarile 6 milijonov evrov primanjkljaja. Prihodki pokojninske blagajne so se v prvem polletju letošnjega leta medletno povečali za 4,8 odstotka, medtem ko je bila rast odhodkov le za odtenek nižja – 4,7 odstotka. Najbolj zanimivi podatki so prišli s področja zdravstvene blagajne

»Skupni prihodki zdravstvene blagajne so se v prvem polletju povečali za 16,2 odstotka, na kar so v največji meri vplivali višji prihodki iz prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje. Rast odhodkov je bila v tem obdobju nižja, znašala je 8,7 odstotka. Primanjkljaj zdravstvene blagajne je v prvi polovici leta znašal okoli 30 milijonov evrov, v enakem obdobju lani pa 153 milijonov evrov,« so pojasnili z MF.

Seštevek tako kaže, da so prihodki konsolidirane bilance štirih blagajn javnega financiranja v prvi polovici letošnjega leta 2023 znašali preko 12 milijard evrov, kar je 2,7 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta 2022. Odhodki konsolidirane bilance so dosegli 12,4 milijarde evrov, skupni primanjkljaj konsolidirane bilance pa je ob polletju tako znašal 440 milijonov evrov.

V publikaciji je bilo objavljeno tudi četrtletno stanje dolga in poroštev ter ocena prihodkov in odhodkov po denarnem toku za drugo četrtletje leta 2023 za centralno raven države in sklade socialne varnosti. Dolg državnega proračuna se je povečal za okrog 165 milijonov evrov in sedaj znaša na 38,7 milijarde evrov, medtem ko je stanje prostih denarnih sredstev znašalo 4,8 milijarde evrov.

Podatki kažejo tudi, da se je stanje državnih poroštev znižalo za 245 milijonov evrov glede na konec leta 2022 in je znašalo 4,4 milijarde evrov. Primanjkljaj sektorja država naj bi tako po denarnem toku v prvem četrtletju znašal 322 milijonov evrov medtem ko je bil lani v istem četrtletju za več kot 100 milijonov evrov nižji, saj je dosegel 219 milijonov evrov (podatki še niso dokončni).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.