Naslovnica Svet & EU Kaj pomaga velika večina, če referendum ni uspel

Kaj pomaga velika večina, če referendum ni uspel

Avtor: Spletno Uredništvo

V Makedoniji so volivci, ki so se udeležili posvetovalnega referenduma, potrdili podporo vstopu v EU in NATO ter sporazum o vprašanju imena države Severna Makedonija. Vendar pa je državna volilna komisija oznanila, da je na volišča prišlo le približno 37% odstotkov volilnih upravičencev, kar je premalo, da bi bil izid obvezujoč.

Macedonia 1

Čeprav je šlo za ključna vprašanja glede prihodnosti Makedonije, se je le dobra tretjina upravičencev pojavila na voliščih (foto: en.wikipedia.org)   

 

Makedonci, ki so se udeležili posvetovalnega referenduma, so po neuradnih podatkih makedonske Državne volilne komisije, s kar 91,4% potrdili podporo vstopu v EU in NATO ter nedavno sklenjen sporazum z Grčijo, ki predvideva preimenovanje države v Republiko Severno Makedonijo. Referenduma, ki je bil posvetovalne narave, se je po dosedanjih podatkih udeležilo 36,8% oziroma več kot 660.000 volilnih upravičencev.

Izjemna večina tistih makedonskih državljanov, ki so izkoristili svojo demokratično pravico in se udeležili referenduma, je potrdila odločno voljo za trajno rešitev vprašanja imena, ki desetletja bremeni odnose med sosednjima državama ter ovira makedonski napredek na poti v evroatlantske povezave. Vendar pa je, zaradi preslabe udeležbe, izid referenduma za vlado v Skopju neobvezujoč, saj bi morala za veljavnost rezultatov glasovati vsaj polovica vseh makedonskih volilnih upravičencev.

Poleg rešitve dolgoletnega spora s sosednjo državo bo implementacija sporazuma prispevala k udejanjanju evroatlantske prihodnosti Makedonije. Pristopni pogovori za članstvo v NATO že tečejo in po končanih ratifikacijskih postopkih, bo Makedonija postala 30. polnopravna članica. Evropska komisija je aprila letos podala jasno oceno o izpolnjenih pogojih in ponovno priporočilo državam članicam EU za sprejem odločitve o začetku makedonskih pogajanj.

“Slovenija ta predlog trdno podpira, saj ocenjujemo, da Makedonija izpolnjuje pogoje za začetek pogajanj. Pričakujemo, da bo, v skladu s sklepi junijskega Evropskega sveta, dokončna odločitev o začetku pogajanj sprejeta junija prihodnje leto. Slovenija aktivno podpira evroatlantsko prihodnost Makedonije, ki je velikega pomena za napredek države, obenem pa tudi za napredek in stabilnost celotne regije Zahodnega Balkana,” so razplet referenduma komentirali na Ministrstvu za zunanje zadeve RS

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.