Naslovnica Gospodarstvo Vse večji interes za investiranje v vodno gospodarstvo

Vse večji interes za investiranje v vodno gospodarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenija je bogata z vodo, vseeno pa je že pred leti vodo naša država umestila v slovensko ustavo in jo tako zaščitila pred komercializacijo. Drugje po svetu niso tako napredni, voda je tako marsikje postala komercialna dobrina, ki se zaradi vse večjega pomanjkanja tudi dobro prodaja. Tudi za investiranje v vodno gospodarstvo je zato vse več zanimanja.
Vse večji interes za investiranje v vodno gospodarstvo

Vodno gospodarstvo pomeni tudi namakalne sisteme in njihovo vzdrževanje (foto: SJ)

Si lahko mislite, da letos poleti ne bi imeli dovolj pitne vode za štiri občine Slovenske Istre in vse turiste, ki so se tam znašli na počitnicah? Ali pa, da iz zasebnih zajetij ne bi dovolili črpanje vode za gašenje požarov na Krasu? V izogib temu smo v Sloveniji že leta 2016 vodo umestili v Ustavo Republike Slovenije. S tem smo jo hkrati enkrat za vselej zagotovili za potrebe slovenskega prebivalstva in jo zaščitili pred divjo privatizacijo.

Danes v Ustavi RS piše, da ima vsakdo pravico do pitne vode, da so vodni viri javno dobro v upravljanju države, da služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev ter v tem delu niso tržno blago. Poleg tega je zapisano tudi, da oskrbo prebivalstva s pitno vodo zagotavlja država preko samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno in neprofitno.

Vendar pa je drugje po svetu voda skomercializirana dobrina, zato danes obstaja tudi vse večji interes za vlaganje v vodno gospodarstvo. Tako se na slovenskem investicijskem trgu na primer pojavlja družba American Water Works. Gre za največje javno kotirajoče vodovodno podjetje, ki prek svojih hčerinskih družb zagotavlja storitve oskrbe z vodo in odpadno vodo v Združenih državah Amerike.

Ne glede na številne probleme z vodo v ZDA (kot so zastrupitve v mestu Flint, privilegiranje zasebnega namakanja v Kaliforniji, kronično upadanje vodostajev zaradi spremenjenega podnebja v celotnem porečju Kolorada) ali pa morda prav zaradi njih  je moč pričakovati, da bodo cene vode v ZDA  še naraščale. Zato je interes za vlaganje v vodno gospodarstvo vse večji, obstaja pa več načinov, prek katerih lahko tudi slovenski investitorji zaslužijo ob pričakovanih podražitvah drugje.

Prva oblika posrednih naložb je nakup delnic podjetij, ki proizvajajo opremo, povezano z vodo. Druga oblika je vlaganje v podjetja, ki se ukvarjajo z oskrbo z vodo, ali v podjetja, ki se ukvarjajo z varstvom okolja, tretja možnost pa so skladi ETF (ti vlagajo v podjetja, ki se ukvarjajo s pripravo in čiščenjem vode ter distribucijo vode). Glede neposrednih naložb pa so jim še najbližje terminske pogodbe za vodo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.