Naslovnica Svet & EU Investicija EU v 8 čezmejnih projektov energetske infrastrukture

Investicija EU v 8 čezmejnih projektov energetske infrastrukture

Avtor: Spletno Uredništvo
Države članice EU so pravkar dale zeleno luč predlogu Evropske komisije in sicer glede investicije v energetiko, ki bo vredna 602 milijonov evrov. Sredstva bodo namenjena osmim čezmejnim projektom energetske infrastrukture, vse pa sodi v okvir instrumenta za povezovanje Evrope (CEF) za vseevropska energetska omrežja.
Investicija EU v 8 čezmejnih projektov energetske infrastrukture

Vojna v Ukrajini je pospešila aktivnosti EU na področju energetike in zelenega prehoda (foto: Komisija EU v Sloveniji)

Okrepljeno čezmejno medsebojno povezovanje energetske infrastrukture je ključnega pomena za ‘Evropski zeleni dogovor’, saj omogoča večje izkoriščanje obnovljive energije. Prav tako je bila ključna prednostna naloga v načrtu ‘REPowerEU’, da se poveča zanesljivost oskrbe z energenti v EU. Vojna v Ukrajini je namreč pošteno pretresla dosedanje vire in poti preskrbe, poleg tega je povzročila dvig cen.

Zato je Evropska komisija pripravila predlog, po katerem bodo prek Instrumenta za povezovanje Evrope namenili več kot 600 milijonov evrov za novo energetsko infrastrukturo, vse v sklopu podpore Evropskemu zelenemu dogovoru in načrtu REPowerEU. Tako bodo omogočili izvajanje številnih projektov s področja električne energije, kot so pametna električna omrežja, omrežja CO2, podzemno skladiščenje plina in terminal za UZP na morju.

Največ sredstev v vrednosti 307,6 milijona evrov je namenjenih projektu prenosa električne energije. Podpiral bo gradnjo prve medsebojne povezave med Italijo in Tunizijo s podmorskim visokonapetostnim električnim kablom. Lep znesek 73,1 milijona evrov bo na voljo za projekt ‘GreenSwitch’ – čezmejni projekt pametnega električnega omrežja med Avstrijo, Hrvaško in Slovenijo.

Na Irskem bo hidroelektrarna Silvermines prejela 4,3 milijona evrov za študije o postavitvi črpalne hidroelektrarne na zgodovinskem rudarskem mestu, podzemno skladišče plina v mestu Bilciurești v Romuniji naj bi za razširitev prejelo 38 milijonov evrov. Terminal za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) v Gdansku na Poljskem bo prejel 19,6 milijona evrov, za študijo širitve.

Prav tako bo šel denar za Antwerp@C CO2 Export Hub – kar 144,6 milijona evrov za razvoj potrebne infrastrukture v pristanišču Antwerpen v Belgiji, za Ghent Carbon Hub, prav tako v Belgiji – 9,6 milijona evrov za študije ter za središče CO2 D’Artagnan Dunkirk v Franciji, ki bo za študije o razširitvi svojega delovanja prejelo 5,2 milijona evrov financiranja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.