Naslovnica Svet & EU Genocidov se dobro spominjamo, a jih še vedno ne znamo preprečit

Genocidov se dobro spominjamo, a jih še vedno ne znamo preprečit

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj so po svetu obeležili Mednarodni dan spomina na žrtve genocida in preprečevanje genocida. Še posebej čustveno je bilo tam, kjer je bilo zaradi genocidov ali etničnih čiščenj v zadnjem stoletju največ nedolžnih žrtev. Genocidne tendence so po svetu prisotne tudi danes, a jih še vedno ne znamo (ali pa nočemo) preprečiti. 

 Genocidov se dobro spominjamo a jih še vedno ne znamo preprečit

Ta fotografija je stara okrog 100 let in prikazuje Armenke, ki so jih Turki usmrtili kar s križanjem (foto: youtube.com)  

 

Mednarodni dan spomina na žrtve genocida in preprečevanje genocida je na pobudo Armenije leta 2015 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Na ta dan si sicer že leta 1948 Združeni narodi sprejeli Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. Šlo je namreč za prvi dokument, ki je pomembno vplival na preprečevanje in zatiranje te oblike najhujših kaznivih dejanj.

S slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so spomnili, da je namen obeleževanja poleg spomina na žrtve tudi ozaveščanje o tej konvenciji ter preprečevanje procesov, ki lahko vodijo do množičnih grozodejstev. »Leta 2005 je bilo na Vrhu svetovnih voditeljev v OZN sprejeto mednarodno načelo ‘odgovornost zaščititi’, ki govori o odgovornosti držav, da zaščitijo svoje prebivalstvo pred najhujšimi grozodejstvi po mednarodnem pravu ter o odgovornosti mednarodne skupnosti, da jim pri tem pomaga.

Grozodejstva zajemajo najhujše oblike hudodelstev: genocid, hudodelstva zoper človečnost, vojna hudodelstva ter etnično čiščenje,« so pojasnili z MZZ. Svet se je začel zavedati genocidov šele po 1. svetovni vojni, ko je Turčija poskusila zverinsko iztrebiti Armence, sledilo pa je še etnično čiščenje Grkov, ki so do tedaj živeli v Mali Aziji. Potem je prišla 2. svetovna vojna, ko je genocidu nad judovskim prebivalstvom marsikje sledilo množično etnično čiščenje poraženih Nemcev in Italijanov.

Vendar se človeštrvo do danes ni prav veliko spremenilo. Po vseh masakrih z etničnim ozadjem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja na Balkanu (Hrvaška, Bosna, Kosovo) so v zadnji letih globalni medijih največ poročali o genocidu nad ljudstvom Rohinga v Mjanmarju in dogajanju na ozemlju Palestine, medtem ko Turčija pravkar izvaja nekaj podobnega nad Kurdi, tako na jugovzhodu svoje države, kot tudi na kupiranih na ozemljih v severni Siriji. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.