Naslovnica Slovenija Evropski teden zmanjševanja odpadkov je posvečen embalaži

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je posvečen embalaži

Avtor: Spletno Uredništvo
Začel se je Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki bo potekal vse do 26. novembra. Letos je v ospredju problematika odvečne embalaže, Ekologi brez meja in druge organizacije pa so pripravile celo vrsto dogodkov in aktivnosti po vsej Sloveniji.
Evropski teden zmanjševanja odpadkov je posvečen embalaži

Plastična embalaža je en največjih onesnaževalcev našega planeta (foto: pxhere.com)

Slovenska naravovarstvena organizacija ‘Ekologi brez meja’ (EBM) bo v ‘Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov’, ki se je pričel že v soboto (18. novembra) in bo trajal do nedelje (24. novembra), tudi letos zelo aktivna. Nekaj dogodkov bo izpeljala sama, na drugih pa bo sodelovala skupaj z drugimi akterji. Rdeča nit letošnjega ‘Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov’ je problematika embalaže, ki predstavlja tudi pomemben del onesnaževanja s plastiko.

Tedenski program predvideva, da bo danes med 11. in 14. uro v Notranjskem muzeju v Postojni na vrsti predavanje in okrogla miza ‘Muzeji za prihodnost – uporabni napotki in primeri iz prakse za bolj trajnostno delovanje kulturnih ustanov’. Jutri bo med 9. in 12. uro v  učilnici Komunale Kranj na vrsti ‘Regionalno srečanje – Izzivi in rešitve zmanjševanja odpadkov na prireditvah’.

V sredo bo med 10. in 12. uro v mariborskem Vetrinjc BarCoda na sporedu posvet ‘Zakaj odpadki na prireditvah še niso stvar preteklosti’, v četrtek pa bosta dva dogodka. Od 10. do 12. ure bo v Cankarjevem domu v Vrhniki potekala predstavitev rezultatov raziskave nečistoč v ločeno zbranih bioloških odpadkih (embalaža) in mešani odpadni embalaži (biološki odpadki) na primeru Vrhnike z naslovom ‘Izziv plastične embalaže v našem vsakdanu’.

Vzporedno s tem pa bo med 10. in 11. uro v celjskem Tehnoparku na vrsti še interaktivna delavnica ‘Plastika naša vsakdanja’. »Že v sredini oktobra smo začeli s serijo Tik tok in Instagram videev ‘(Embalažo) zbiraj in recikliraj’, ki jo soustvarjamo v sodelovanju s podjetjem Hofer in katere rdeča nit je reciklabilnost embalaže,« so še dodali z EBM.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.