Naslovnica Svet & EU Evro-parlamentarci zahtevajo višje podnebne cilje

Evro-parlamentarci zahtevajo višje podnebne cilje

Avtor: Spletno Uredništvo
Zaradi vse večjih podnebnih ekstremov so poslanci Evropskega parlamenta včeraj pozvali skupino G20, da naj si pred konferenco COP27 zastavi še višje podnebne cilje. Poslanci menijo, da bi morala EU glede tega dati vzgled, da je potrebno začeti del sredstev za zeleni prehod izplačevati že letos in tudi, da je zaradi dogajanj v Ukrajini preobrazba globalnega energetskega sistema postala še bolj nujna.
Evro-parlamentarci zahtevajo višje podnebne cilje

Podnebni ekstremi so iz leta v leto bolj akutni  – pa naj gre za vročino, suše, nevihte ali poplave (foto: SJ)

Parlament EU je oznanil svoje nove zahteve pred izjemno pomembno konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah COP 27, ki bo med 6. in 18. novembrom v Egiptu. Evro-parlamentarci se dobro zavedajo resnosti situacije, zato pravijo, da bi morala biti EU na področju zmanjševanja emisij še bolj odločna že do leta 2030 in da je potrebno sredstva iz zaveze o podnebnem financiranju v višini 100 milijard US dolarjev izplačevati že letos.

»Zaskrbljeni so zaradi ugotovitev iz poročila Programa Združenih narodov za okolje o emisijski vrzeli za leto 2021, da bi se lahko temperatura kljub bolj ambicioznim nacionalnim podnebnim zavezam za leto 2030 zvišala za 2,7 °C. To je veliko več od cilja iz Pariškega sporazuma, v skladu s katerim naj bi se ozračje segrelo za precej manj kot 2 °C in ne za več kot 1,5 °C,« med drugim piše v sporočilu za javnost. Parlamenta EU.

Poslankam in poslancem je jasno, da sodita podnebna kriza in kriza biotske raznovrstnosti med največje izzive za človeštvo. V resoluciji pa so poudarili, da je zaradi dogajanja v Ukrajini in vseh sankcij, ki so povezane z Rusijo, preobrazba globalnega energetskega sistema postala še toliko bolj nujna. Spomnili pa so tudi, da Evropska unija za države v razvoju prispeva največji delež podnebnega financiranja.

Evropski parlament pa se z državami članicami EU trenutno pogaja o svežnju ukrepov ‘Pripravljeni na 55 v letu 2030’, da bi lahko Unija do leta 2030 izpolnila že omenjene bolj ambiciozne cilje. Sicer ima Evropski parlament ima pri zakonodaji na področju energije in okolja za izvajanje Pariškega sporazuma vlogo so-zakonodajalca, zato EU pred sklenitvijo novih mednarodnih sporazumov potrebuje njegovo soglasje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.