Naslovnica Svet & EU EU v boj proti okuženim komarjem

EU v boj proti okuženim komarjem

Avtor: Spletno Uredništvo
Podnebne spremembe v EU povzročajo številne težave, med katerimi je tudi ta, da se tuje vrste živali selijo proti severu. Med njimi so tudi okuženi komarji. Evropska komisija je zato odobrila prvo cepivo proti virusu Chikungunya, napovedujejo pa se nadaljnje aktivnosti za zmanjšanje tveganja širjenja drugih nevarnih bolezni, ki jih lahko prenašajo komarji.
EU v boj proti okuženim komarjem

Komarji so moteči, nadležni in ponekod po EU tudi že nevarni (foto: pxhere.com)

S Komisije EU so pojasnili, da virus Chikungunye doslej ni bil prisoten v Evropi, a so podnebne spremembe povzročile množenje novih vrst komarjev. Med njimi pa so tudi takšni komarji, ki prenašajo smrtonosne bolezni, kot so čikungunja, zika, denge in rumena mrzlica. Evropski centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) pa je pred kratkim potrdil prisotnost komarjev Aedes albopictus v 13 državah Evrope in komarjev Aedes aegypti na Cipru.

Ti dve vrsti komarjev sta lahko prenašalki zgoraj omenjenih bolezni, zato so se v EU odločili pravočasno ukrepati. Komisija je zato odobrila prvo cepivo proti virusu Chikungunya, ki je namenjeno starejšim od 18 let, pred tem pa so ga soglasno potrdile države članice EU po podrobnem preverjanju s strani Evropske agencije za zdravila (EMA). Napovedujejo se tudi druge aktivnosti za zmanjšanje tveganja širjenja podobnih nevarnih bolezni.

»Poleg tega je Komisija EU za nadaljnje zmanjšanje tveganja širjenja bolezni, ki jih prenašajo komarji, v Evropi napovedala financiranje v višini 500.000 evrov iz programa ‘EU4Health’ za pilotni projekt za pomoč pri izkoreninjenju komarjev Aedes aegypti na Cipru – trenutno edini državi EU, kjer je to se najde komar. Program izkoreninjenja bo uporabljal tehniko sterilnih insektov (SIT), s katero se samci komarjev sterilizirajo z nizkimi dozami sevanja.

 To se je izkazalo za učinkovito metodo za nadzor vektorjev, zlasti na območjih, kjer so bile nedavno vnesene invazivne vrste komarjev. Program, ki se izvaja z Mednarodno agencijo za atomsko energijo (IAEA), bo podpiral tudi druge države članice,« so ob tem še sporočili z Evropske Komisije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.