Naslovnica Svet & EU EU poskuša dobiti plin iz Alžirije, Katarja in ZAE

EU poskuša dobiti plin iz Alžirije, Katarja in ZAE

Avtor: Spletno Uredništvo
En od najbolj opaznih stranskih efektov vojne v Ukrajini je kriza z oskrbo s plinom v EU. Zato EU intenzivno išče alternativne rešitve, kar potrjujejo obiski predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela v Alžiru, Katarju in Združenih arabskih Emiratih. Te države so namreč bogate z zemeljskim plinom in so tudi najresnejši kandidati glede nadomeščanja ruskih virov.

Srečanje Charlesa Michela s katarskim vladarjem Tamimom bin Hamadom Al Thanijem (foto: FB Charles Michel)

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je najprej obiskal Alžir, kjer se je najprej sestal z alžirskim predsednikom Abdelmadjidom Tebbounom, nato pa sta prisostvovala še srečanju delegacij. Govora je bilo o predvsem o energetiki in gospodarskem sodelovanju, a tudi o političnih razmerah v severni Afriki. Alžirija je namreč v napetih odnosih z Marokom, poleg tega pa meji na Libijo in Mali, kjer so oboroženi spopadi še vedno zelo pogosti.

»Glede na trenutne mednarodne okoliščine menimo, da je energetsko sodelovanje nujno. Alžirijo vidimo kot zanesljivega, poštenega partnerja, ki je zavezan temu sodelovanju na področju energetike. Imamo tudi skupno željo po stabilnosti, varnosti in blaginji, ki, kot smo razpravljali, velja za številne sosedske in geopolitične situacije,« je ob tem povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Predsednik Michel je nato skočil še v Katar in se udeležil otvoritve novega predstavništva EU v tej državi. Tudi tam je v govoru poudaril, da je njegov obisk dokaz politične volje EU za okrepitev vezi s Katarjem in za novo raven skupnih prizadevanjih za premagovanje globalnih svetovnih izzivov, povezanih z energijo, gospodarstvom in varnostjo. Sledilo je srečanje s katarskim vladarjem Tamimom bin Hamadom Al Thanijem.

Danes pa je predsednik Michel svojo arabsko turnejo nadaljeval še z obiskom Združenih arabskih Emiratov. Tudi ZAE so namreč podobno kot Katar in Alžirija med največjimi desetimi svetovnimi proizvajalci zemeljskega plina.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.