Naslovnica Svet & EU EU ne bo dopustila kitajskih nepoštenih trgovinskih praks

EU ne bo dopustila kitajskih nepoštenih trgovinskih praks

Avtor: Spletno Uredništvo
Kitajski predsednik Xi Jinping je na pravkar na obisku v Evropi. Najprej se je ustavil v Franciji, kjer se je srečal s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in s predsednico Komisije EU Ursula Von der Leyen. Pogovarjali so se o nekaterih najbolj žgočih vprašanjih mednarodne politike ter o zapletenih gospodarskih odnosih med EU in Kitajsko.
EU ne bo dopustila kitajskih nepoštenih trgovinskih praks

Simbolična fotografija kitajske zastav ob največji kitajski znamenitosti – Kitajskem zidu (foto: pxhere.com)

V Parizu je francoski predsednik Emmanel Macronom gostil predsednika Ljudske republike Kitajske Xi Jinpinga in predsednico Komisije EU Ursulo Von der Leyen. Govora je bilo o nekaterih najbolj žgočih vprašanjih mednarodne politike, kot so dogajanje v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu (ni pa bilo govora o sporih med Kitajsko in Filipini, napetostih med Kitajsko in Tajvanom ter o kitajskem spoštovanju temeljnih človekovih pravic).

Ursula Von der Leyen je po tem srečanju izjavila, da glede Ukrajine EU računa, kako bo Kitajska uporabila ves svoj vpliv na Rusijo, da bi slednja končala agresijo proti Ukrajini. Poleg tega naj bi Kitajski predsednik pomagal pri umirjanju jedrskih groženj Rusije, Kitajska Rusiji ne bo zagotovila nobene smrtonosne opreme ter da bo tudi zaostrila omejitve glede izvoza blaga z dvojno rabo (navadno blago, ki se lahko uporablja tudi na bojiščih) v Rusijo.

Potem sta govorila o razmerah na Bližnjem vzhodu, kjer še vedno vsi zaman pozivajo k prekinitvi ognja, k izpustitvi talcev, k omogočanju humanitarne pomoči in k rešitvi dveh držav. Ursula Von der Leyen v svoji izjavi za javnost sploh ni omenila besed Izrael, Gaza ali Palestina, je pa izrazila zaskrbljenost zaradi neposredne grožnje Irana stabilnosti v regiji in tudi glede Irana rekla, da lahko Kitajska pomaga omejiti širjenje iranskih balističnih izstrelkov in brezpilotnih letal.

Sledila je zanimiva debata o gospodarskih odnosih. Prva tema do bili kitajski subvencionirani izdelki (npr. električna vozila, jeklo), ki preplavljajo evropski trg. Druga tema je bila zagotavljanje enakega vzajemnega dostopa do trgov Kitajske in EU, pri čemer je EU pripravljena v celoti izkoristiti instrumente trgovinske zaščite. Tretja gospodarska tema pa je bila odpornost dobavnih verig s posebno omembo diverzifikacije virov kritičnih surovin.

»Naš trg je in ostaja odprt za pošteno konkurenco in naložbe, vendar za Evropo ni dobro, če škoduje naši varnosti in nas dela ranljive. Odnos med EU in Kitajsko je zapleten odnos. K temu pristopamo jasno, konstruktivno in odgovorno. Kajti Kitajska, ki igra pošteno, je dobra za vse nas. Hkrati pa Evropa ne bo omahovala od sprejemanja težkih odločitev, potrebnih za zaščito svojega gospodarstva in varnosti,« je zaključila predsednica Komisije EU Ursula Von der Leyen.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.