Naslovnica Svet & EU EU lahko resno skrbi val palestinskih beguncev

EU lahko resno skrbi val palestinskih beguncev

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zaradi terorističnih napadov Hamasa na Izrael in povračilnih ukrepov izraelskih sil na območju Gaze za danes popoldan sklical izredno zasedanje Evropskega sveta, ki bo potekalo v obliki videokonference. Na zasedanju bo govora o številnih različnih vidikih aktualnega dogajanja v Palestini in sosednjih območjih.
EU lahko resno skrbi val palestinskih beguncev

Vrh EU med minuto molka za izraelske žrtve terorizma prejšnji teden (foto: FB Chrales Michel)

Države članice in strukture Evropskega sveta so že v nedeljo, 15. oktobra, sprejele skupno izjavo, v kateri je bilo dorečeno skupno stališče EU o trenutnih razmerah v Izraelu, Palestini in v sosednjih državah. Evropska unija je po pričakovanjih najostreje obsodila teroristični napad Hamasa in globoko obžaluje izraelske smrtne žrtve. »EU je popolnoma solidarna z izraelskim ljudstvom in žrtvami terorističnih napadov. Za terorizem ni opravičila.

Izrael ima pravico do samoobrambe ob doslednem spoštovanju mednarodnega prava, zlasti mednarodnega humanitarnega prava. Člani in članice Evropskega sveta so Hamas pozvali, naj nemudoma izpusti vse talce brez kakršnega koli predhodnega pogojevanja,« so med drugim zapisali v javnost Evropskega sveta, kjer so tudi znova poudarili pomen zagotavljanja nujne humanitarne pomoči za civilno prebivalstvo v Gazi.

Nedolžne civilne žrtve na palestinski strani v tej izjavi niso menili. Danes popoldan pa bodo prek videokonference najprej razpravljali o zagotavljanju humanitarne pomoči, saj Izrael doslej ni dovolil nobene pošiljke pomoči za Gazo. Nato bo govora o preprečevanju stopnjevanja konflikta v regiji, saj na libanonsko-izraelski meji že potekajo oboroženi spopadi, ki pa so bili doslej le manjšega obsega.

Postavljeno bo tudi vprašanje o morebitnih varnostnih posledicah za EU in novih migracijah v Evropo. Na področju Gaze je namreč na vsega 365 kvadratnih kilometrih naseljenih približno 2 milijona ljudi in če Izraelci nadaljujejo z vojaško akcijo, utegne ta množica v obupu enostavno prebiti mejo in zbežati v Egipt (kar bi Izraelcem kar ustrezalo, saj bi tako rešili največji varnostni problem v svoji državi).

Takšen množičen beg dvomilijonske množice  pa bi najprej povzročil begunsko-humanitarno krizo v Egiptu, kar bi se zagotovo prej ali slej odrazilo v obliki novih migracijskih valov proti EU. Na zasedanju Evropskega sveta bo govora še o morebitnih kršitvah humanitarnega prava ter o sodelovanju z regionalnimi akterji v iskanju trajnega in trajnostnega miru v okviru ‘dvodržavne rešitve’ palestinskega vprašanja.

Glede slednjega pa EU najbrž ne bo dosegla ničesar. Po neuradnih podatkih je bilo namreč lani skoraj tri četrt Izraelcev proti t.i. ‘rešitvi dveh držav’, po zadnjem napadu Hamasa pa jih bo proti še precej več. Prav tako do ‘rešitvi dveh držav’ ne more priti, če EU kot celota sploh še ni priznala ene od teh držav. Sicer so Švedska, Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija in Bolgarija neodvisno palestinsko državo že priznale, ostali del EU pa pri tem zaostaja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.