Naslovnica Svet & EU EU je dobila spor s Kolumbijo glede zamrznjenega pomfrita

EU je dobila spor s Kolumbijo glede zamrznjenega pomfrita

Avtor: Spletno Uredništvo
Predvčerajšnjim smo v Dnevnih novicah poročali, kako je bil en izmed zadnjih letošnjih sklepov Komisije EU ta, da se Kolumbiji dodeli še dodatnih 3,2 milijona evrov humanitarne pomoči, s čemer je bilo letos tej državi nakazanih kar 37 milijonov evrov humanitarne pomoči. Danes pa smo med objavami Komisije EU izbrskali novico, kako Kolumbija je kršila pravila mednarodne trgovine in sicer s protidampiškimi dajatvami na zamrznjeni ocvrti krompir iz treh držav EU.
EU je dobila spor s Kolumbijo glede zamrznjenega pomfrita

Nenavadno je, da je Južna Amerika domovina krompirja, Kolumbija pa ga uvaža iz EU (foto: pxhere.com)

Ta zgodba bi lahko celo sodila v rubirko ‘saj ni res, pa je’. Evropska komisija Kolumbiji je namreč prav te dni namenila še dodatnih 3,2 milijona evrov humanitarne pomoči, s čemer je bilo letos tej južnoameriški državi skupno nakazanih kar 37 milijonov evrov humanitarne pomoči – pa čeprav je bila EU s Kolumbijo doslej v trgovinskem sporu. Ta država je namreč pred časom uvedla nenavaden dodaten davek na zamrznjeni ocvrti krompir iz Belgije, Nemčije in Nizozemske.

Ta poseben davek na zamrznjeni ocvrti krompirček so Kolumbijci poimenovali ‘protidampinška dajatev’, pravniki iz EU pa so menili, da je v nasprotju z obstoječimi mednarodnimi trgovinskimi predpisi in zato so tudi sprožili spor pri Svetovni trgovinski organizaciji (STO). »EU je novembra 2019 začela spor (DS591) proti Kolumbiji. Panel STO je oktobra 2022 odločil v korist EU, Kolumbija pa se je pritožila.

Dokončna in zavezujoča odločba pritožbenih arbitrov sedaj potrjuje, da je bila protidampinška preiskava Kolumbije v več pogledih pomanjkljiva, vključno z izračunom stopnje dampinga in analizo škode,« so postopek in arbitražno odločitev na kratko obnovili z Evropske komisije. Pojasnili so še, da je šlo za prvo pritožbo, ki je bila obravnavana v okviru ‘Večstranske začasne ureditve o arbitraži sporov’(MPIA).

Čeprav je spor trajal tri leta, je za Komisijo EU odločitev arbitraže STO to jasen dokaz, da je mogoče spore v okviru STO rešiti hitro in učinkovito, saj je bila končna odločba po kolumbijski pritožbi izdana precej pred iztekom devetdesetdnevnega roka. K tej hitrosti so prispevale nekatere novosti v postopkih za države, ki se že nahajajo znotraj ureditve MPIA. Sicer se ureditev MPIA šele uveljavlja med članicami STO.

Trenutno je namreč vanjo vključenih 52 od 164 članic STO – Avstralija, Benin, Brazilija, Kanada, Kitajska, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, 27 držav članic EU, Gvatemala, Hongkong, Islandija, Makau, Mehika, Črna gora, Nova Zelandija, Nikaragva, Norveška, Pakistan, Peru, Singapur, Švica, Ukrajina in Urugvaj. Vseeno pa se zdi, da bi se sporu lahko izognili, oziroma ga zaključili že pred časom.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.