Naslovnica Svet & EU EU bo morala poskrbeti tudi za zdrava tla

EU bo morala poskrbeti tudi za zdrava tla

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar pričela z javnim s spletnim posvetovanjem glede nove evropske zakonodaje za zdravje tal, oziroma za zagotavljanje rodovitnosti prsti. Podobno kot vode, morsko okolje in zrak v EU namreč tudi prst potrebuje posebno zaščito.
EU bo morala poskrbeti tudi za zdrava tla

Pogosto pozabljamo, da rastline za rast potrebujejo tudi primerno prst (foto: pxhere.com)

V lanskem letu sprejeti ‘Strategiji EU za tla do leta 2030′ je zapisano, da bo Evropska komisija z novim zakonodajnim predlogom pripravila pravni okvir za varstvo tal in tlom zagotovila podobno raven varovanja, kot jo v EU že imajo vode, morsko okolje in zrak. Zato je Evropska komisija pravkar pričela z javnim s spletnim posvetovanjem glede te nove skupne evropske zakonodaje o zdravju tal.

»Trajnostno upravljanje in obnova tal zahtevata sodelovanje širokega spektra gospodarskih in družbenih akterjev, vse zainteresirane strani pa so vabljene, da prispevajo k posvetovanju, ki je odprto do 24. oktobra 2022,« so sporočili s Komisije EU. Vsi skupaj se pogosto ne zavedamo, kako velik pomen za preživetje imajo dejansko zdrava, kaj pomenijo za prehransko varnost v EU in kaj pomenijo za revnejše predele planeta.

Zdrava tla, oziroma rodovitna prst namreč zagotavlja kar 95 odstotkov vse hrane, ki jo ljudje pojemo, poleg tega pa s širšega vidika so ključnega pomena za življenje na Zemlji. EU si želi ohraniti zdrava tla tudi v povezavi s temeljnimi cilji ‘Evropskega zelenega dogovora’, kot so podnebna nevtralnost, obnova biotske raznovrstnosti, nič onesnaževanja, zdravi in trajnostni prehranski sistemi, prožno okolje…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.