Naslovnica Gospodarstvo E-vloge za gospodarstvo za omilitev posledic energetske krize

E-vloge za gospodarstvo za omilitev posledic energetske krize

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes so z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) in z Javne agencije Spirit Slovenija objavili informacije o vnosu vlog za pomoč gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Vloge bodo zbirali prek spletne aplikacije javne agencije SPIRIT Slovenija in sicer predvidoma med 21. in 28. februarjem. Subvencije so namenjene za stroške nakupa električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare.
E-vloge za gospodarstvo za omilitev posledic energetske krize

Prihaja nov paket finančne pomoči za gospodarstvo, tokrat za področje energentov (foto: FB Vlada RS)

Z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) in z Javne agencije Spirit Slovenija so sporočili, da bodo v skladu z ‘Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK)’ pričeli zbirati vloge za subvencioniranje povišanih stroškov za energente v letošnjem letu. Vloge se bodo lahko oddale prek nove aplikacije, ki bo na voljo na spletni strani Spirit Slovenija.

Na tej spletni strani so sicer objavljeni tudi napotki, kaj lahko upravičenci vnaprej pripravijo že pred oddajo vlog. Najpomembnejši del informacij pa je določitev roka, v katerem se bodo zbirale vloge – zbiranje bo predvidoma potekalo med 12.00 torka 21. februarja 2023 in najkasneje do 12.00 torka 28. februarja 2023. Skupno bo za subvencije tokrat na voljo 650 milijonov evrov, namenjene pa bodo stroškom nakupov električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare.

Nov ukrep predvideva 5 vrst pomoči, ki se razlikujejo predvsem v odstotku sofinanciranja upravičenih stroškov in najvišji višini subvencije na upravičenca. Pred oddajo vloge mora imeti zakoniti zastopnik upravičenca za podpis vloge urejeno kvalificirano digitalno potrdilo, v vlogi pa bo potrebno vpisati vrsto pomoči, za katero uveljavlja pomoč in vse potrebne podatke za izračun informativne okvirne višine pomoči za celotno upravičeno obdobje.

Gre za količine in cene za referenčno leto 2021 ter za ocenjene količine in cene za letošnje leto. Za izračuni bo prišel prav EXCEL kalkulator, ki bo prav tako objavljen na spletni strani Javne agencije Spirit Slovenija. Prosilec za finančno pomoč bo moral potrditi tudi izjave, ki izhajajo iz zakona ZGPOPEK in digitalno podpisati svojo vlogo, kar bo prav tako moč storiti prek nove spletne aplikacije.

»Osnova za določitev upravičenosti do pomoči je povečanje cene energenta v letu 2023 za najmanj 1,5-kratnik v primerjavi s povprečno ceno v letu 2021, določena pa je tudi spodnja meja skupne višine pomoči, ki mora presegati 600 evrov. Višina subvencije znaša med 40 in 80 odstotki upravičenih stroškov in je odvisna od vrste pomoči,« so še pojasnili z MGTŠ in agencije.  Ker je v dokumentu še vrsta podatkov in pojasnil, bo potrebno pred oddajo vloge podrobno prebrati vso vsebino.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.