Naslovnica Magazin Digitalizacija ne doseže dovolj žensk

Digitalizacija ne doseže dovolj žensk

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob Mednarodnemu dnevu informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), ki so ga obeležili pod delovnim naslovom ‘Povezana dekleta, ustvarjanje svetlejše prihodnosti’, so se s priložnostnim sporočilom o vse večjem pomenu digitalizacije oglasili z Direktorata za informacijsko družbo (DID) in z Ministrstva za javno upravo (MJU).
Kdor bo imel več digitalnih znanj, ta bo v življenju v prednosti (foto: pxhere.com)

Že v prvih dneh po lanskem pričetku pandemije koronavirusa Covid 19 so mnogi ljudje po svetu na lastni koži občutili, kako koristna in kako nujna je digitalizacija. V naslednjih mesecih se je ta nuja še povečala, podobno kot se je povečalo splošno zavedanje o vse večjem pomenu digitalizacije na številnih različnih življenjskih področjih. Prav zaradi digitalnih pripomočkov smo mnogi ljudje kljub pandemiji sploh lahko nadaljevali z delom, izobraževanjem, nakupovanjem, komuniciranjem – skratka z življenjem.

Vendar pa se je kmalu pokazala tudi negativna plat digitalizacije – prav vsi zaenkrat še nimajo povsem enakih možnosti za vključenost v sodobno informacijsko družbo. Prav zato je bila tema letošnjega svetovnega dne informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) ‘Povezana dekleta, ustvarjanje svetlejše prihodnosti’. Z Direktorata za informacijsko družbo (DID) in z Ministrstva za javno upravo (MJU) so ob tem najprej spomnili, da je pomanjkanje žensk na različnih področjih informacijskih tehnologij dejstvo, ki je znano že dlje časa. In kako se spopadajo s tem?

»Na MJU je vzpostavljena kontaktna točka, ki spodbuja in uresničuje ukrepe za oblikovanje nacionalne strategije za spodbujanje udeležbe žensk pri digitalni preobrazbi, spodbujanje izdajateljev televizijskih programov za pozitivno javno podobo žensk, vzpostavljanje evropskega dneva deklet in žensk na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij, spodbujanje podjetij k boju proti spolni diskriminaciji pri delu in spolno bolj uravnoteženo sestavo odborov in organov, ki se ukvarjajo z digitalnimi vprašanji,« so v svojem prepoznavnem literarnem slogu zapisali na MJU.

Spomnili pa so še, da na področju digitalnega vključevanja deklet in žensk v Sloveniji nekaj uspešnih projektov izvaja predvsem zasebno podjetje Simbioza Genesis. Med te projekte sodi ‘Girls do Code’, kjer se slovenska dekleta, stara 10 in 11 let, na tridesetih osnovnih šolah po državi učijo osnov računalniškega programiranja in pa tudi logike. Podobno velja za projekt ‘Work in Tech’, ki poteka po 17 evropskih državah, prav ta mesec pa se je pričel tudi v Sloveniji.

»V okviru programa bo 120 žensk brezplačno razvijalo digitalne spretnosti in s tem skrbelo za višje zaposlitvene možnosti. Udeleženke bodo pridobile tudi svetovno priznan Googlov certifikat – Google IT Support Professional Certificate,« so še zapisali na MJU. Tam so sicer pravkar odprli vloge za ‘Javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti JR PMIS’, v okviru katerega je za slovenske občine na voljo 8 milijonov evrov evropskih sredstev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.