Naslovnica Gospodarstvo Dela na gradbiščih naj se nadaljujejo, razmišljajo pa o dodatnih investicijah

Dela na gradbiščih naj se nadaljujejo, razmišljajo pa o dodatnih investicijah

Avtor: Spletno Uredništvo

Pandemija koronavirisa in izredne razmere, ki jih je povzročila, bodo močno ohromili slovensko gospodarstvo. Vladni krogi bi zato radi poskrbeli za nadaljevanje oziroma čimprejšnji ponovni zagon vseh aktivnosti, tudi glede infrastrukturnih projektov.

 Dela na gradbiščih naj se nadaljujejo razmišljajo pa o dodatnih investicijah

Zaenkrat na slovenskih cestah ni pričakovati gneče, zato bi lahko po mnenju MZI gradbinci pohiteli (foto: SJ)

 

Ministrstvo za infrastrukturo je, kljub izrednim razmeram oziroma prav zaradi njih, Vladi RS predlagalo ohranitev vseh obstoječih projektov in celo povečanje investicij v vzdrževanje cestne in železniške infrastrukture za leti 2020 in 2021. »Po besedah ministra Vrtovca velja razmisliti tudi o podaljšanju vmesnih in končnih rokov, ki jih imajo izvajalci del in ki jih zaradi vplivov koronavirusa ne morejo spoštovati,« so sporočili z Ministrstva za infrastrukturo (MZI).

Pomembno bo odpraviti tudi ozka administrativna grla, vseeno pa prvi mož MZI poziva, da naj gradbinci ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov nadaljujejo dela in sicer zato, ker gradbeništvo po krizah okreva le počasi, poleg tega pa vpliva na druge panoge. Prav tako na Ministrstvu za infrastrukturo že razmišljajo o obdobju, ko bodo omejevalni ukrepi postopoma nehali veljati in kako bo potrebno tedaj ‘zagnati gospodarstvo’. Minister je omenil tudi investicije v potniški promet (ki pa najbrž ne bi smele biti osrednja prioriteta).

Dodal je še, da zaradi trenutnih razmer, ki so povzročile drastičen upad vsakodnevnega prometa na slovenskih cestah in železnicah, sam vidi veliko priložnost: »To je velika priložnost, da se pospeši dela oz. za dela brez prometnih zamaškov.« Sicer pa so z deli na najbolj znanem slovenskem cestnem gradbišču končali že lani poleti, tako da letos prihod pomladi na viaduktu Ravbarkomanda prvič po dolgih letih ni sovpadel z začetkom sezone zastojev. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.