Naslovnica Svet & EU Dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov

Dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes obeležuje Dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Na današnji dan je bil namreč leta 1939 podpisan pakt Molotov-Ribbentrop med Hitlerjevo Nemčijo in Stalinovo Sovjetsko zvezo. Letos ima ta dan spomina še posebno težo, na kar je opozorila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
Dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen na nedavnem svetovnem ekonomskem forumu (foto: ec.europa.eu)

Kot vsako leto se tudi letos 23. avgusta obeležuje Dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Mussolini, Hitler, Pinoche, Franco, Stalin, Pol Pot, Idi Amin, Ceausecu, Nijazov, Milošević, Sadam, Somoza, družina Kim in podobni so v zadnjem stoletju najbrž povzročili več smrtnih žrtev, kot vse pandemije skupaj. Za večino žrtev je bilo krivo nasilje, a je zaradi slabega vodenja nekaterih držav množično morila tudi lakota.

Nasilje in lakota sta danes še bolj aktualna, saj je ruska vojaška intervencija v Ukrajini sprožila krizo globalnih razmer na področjih prehrane, oskrbe z gorivi, spoštovanja mednarodnega prava in človekovih pravic ter celo na področju atomske varnosti. Že pred današnjim Vseevropskim dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov se je zato oglasila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

 »Letos je Putin vrnil grozote vojne v Evropo, kar nas opominja, da mir ni nekaj samoumevnega. Boleč spomin na preteklost ni le oddaljen spomin, ampak se ponavlja v ruski nezakoniti in neupravičeni vojni proti Ukrajini. Navdihuje nas pogum tistih, ki so se v preteklosti uprli nepravičnosti, ter spoštujemo in podpiramo številne moške in ženske, ki so danes prisiljeni to ponoviti. Ukrajinci dajejo svoja življenja, da bi zaščitili vrednote, na katerih je zgrajena naša Unija.

Danes bolj kot kdaj koli prej stojimo združeni proti ruski propagandi, ki izkrivlja zgodovino, širi zaroto in kaznuje tiste, ki temu nasprotujejo. Odločno si bomo prizadevali za boj proti dezinformacijam. Poskrbeli bomo, da tisti, ki so nasprotovali totalitarizmu, ne bodo pozabljeni,« je dejala predsednica. S Komisije EU so še spomnili, da se dan spomina obeležuje na datum, ko je bil podpisan pakt Molotov-Ribbentrop med Hitlerjevo Nemčijo in Stalinovo Sovjetsko zvezo.

To se je zgodilo 23. avgusta leta 1939. Že nekaj dni kasneje se je Evropa znašla v drugi svetovni vojni, celoten vhodni del celine pa se nato totalitarizma ni rešil še naslednjih 50 let.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.