Naslovnica Svet & EU Če župan ni v tvoji stranki, ga kar lepo odstaviš

Če župan ni v tvoji stranki, ga kar lepo odstaviš

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko so v Evropskem parlamentu poslanci včeraj vnovič ostro obsodili načrtno zatiranje turške opozicije, pa je EU komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič obiskal mejo Turčije s severozahodno Sirijo.
Sonce demokracije je v Turčiji že zašlo, sedaj prihaja noč (foto: hippopx.com)

Iz Parlamenta EU je včeraj prišlo sporočilo za javnost, na katerem so poslanci ponovno ostro obsodili nedemokratične metode turških oblasti in načrtno zatiranje turške opozicije. Evropski parlamentarci so poudarili, da morajo imeti vse politične stranke v Turčiji možnost, da svobodno in v celoti izvajajo svoje legitimne funkcije. Vzrok za to obsodbo pa je bilo dejstvo, da so bili demokratično izvoljeni župani iz opozicijskih vrst pred kratkim kar lepo odstavljeni s položaja.

Kot se za vse diktature spodobi, so namesto izvoljenih opozicijskih politikov na izpraznjene položaje z uredbo postavili neizvoljene uradnike, ki pa so zvesti vladajoči stranki predsednika Erdogana. Da gre za načrtno predvolilno dejanje, potrjuje dejstvo, da gre za predvsem za opozicijske župane največjih turških mest Cargirada, Ankare in Izmirja. Turška opozicija namreč največ glasov dobi v prav v večjih mestih (in na JZ države, kjer živijo Kurdi).

Poslanci evropskega parlamenta so zato zahtevali, da mora delegacija EU v Turčiji spremljati tudi sojenja in protestirati proti nenehnim kršitvam človekovih pravic. Izjavili so, da bo napredek v odnosih med EU in Turčijo odvisen od spoštovanja človekovih pravic in delovanja pravne države. Torej v kratkem najbrž ni moč pričakovati nobenega napredka, ampak se bo stanje še naprej slabšalo, dokler bo na oblasti predsednik Erdogan.

En od najbolj negativnih stranskih efektov političnega dogajanja v Turčiji se odraža v sosednji Siriji, kjer ni konca spopadov in begunci tako ostajajo ogromen problem. Komisar za krizno upravljanje EU Janez Lenarčič je včeraj obiskal turško mejo s severozahodno Sirijo, kjer bi moral biti osrednji prehod za dostavo humanitarne pomoči za milijone ljudi znotraj Sirije. Obisk je potekal tik pred bližnjim glasovanjem o podaljšanju resolucije ZN o čezmejni dostavi pomoči.

Trenutno je v severozahodni Siriji to vprašanje življenja in smrti tistih, ki najbolj potrebujejo. Po desetletju vojne in razseljevanja je prebivalstvo izčrpano in je od te pomoči odvisno, da preživi. Naša moralna dolžnost je, da ne gledamo stran od trpljenja Sircev. Evropska unija odločno poziva člane Varnostnega sveta, naj se dogovorijo za podaljšanje dovoljenja za čezmejne operacije,« je med drugim izjavil Lenarčič.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.