Naslovnica Slovenija Bolj kot se ozračje segreje, hujša so neurja

Bolj kot se ozračje segreje, hujša so neurja

Avtor: Spletno Uredništvo

Segrevanje ozračja planeta povzroča čedalje bolj ekstremne vremenske pojave. O tem smo se lahko ponovno prepričali zadnje dni, ko je vrsta neviht s točo in z močnim vetrom besnela po vsej državi.

Bolj kot se ozračje segreje hujša so neurja

Ali se bomo začeli obnašati bolj odgovorno do planeta, ali pa nas bo mati narava kaznovala čedelje huje (foto: pikist.com)

 

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so sporočili, da ažurno spremljajo vse posledice, ki so jih neurja zadnjih dni po vsej Sloveniji povzročila v kmetijstvu in gozdarstvu. Strokovne službe še naprej preverjajo stanje na terenu, ocenjujejo nastalo škodo in razmišljajo o naslednjih ukrepih. Po podatkih MKGP in regijskih centrov za obveščanje so samo v nedeljo našteli kar 351 dogodkov, ki so jih povzročile nevihte. Pri tem so neurja prešla kar celotno državo in sicer v smeri jugozahod-severovzhod, kar je precej redko.

»Sunki vetra so podirali drevesa, dimnike, nadstreške, reklamne panoje, telekomunikacijske in elektro drogove ter odkrivali strehe. Podrto drevje je povzročalo neprevoznost cest, motena je bila oskrba z električno energijo, poškodovani so bili različni objekti. Hudourniške meteorne vode so na cestišča nanesle zemljino in drug material. S področja kmetijstva je veliko škode povzročila tudi toča, ki je poškodovala sadovnjake, polja in druge obdelovalne površine. Na informacije o poškodovanih gozdovih še čakamo,« pojasnjujejo na MKGP.

Dodali so še informacijo, da si bo celo ministrica osebno s sodelavci in s strokovnimi službami ogledala posledice neurja tudi na terenu, vendar predvidoma šele jutri, ko se vrne s službene poti. Sicer bodo bolj kot vsi obiski pomagale investicije v zaščito in v zavarovanje kmetijskih površin. Tveganja s katastrofalnimi neurji bodo namreč v prihodnjih letih še večja, saj ni moč opaziti nobenega znamenja, da bi se segrevanje planeta v kratkem zaustavilo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.