Naslovnica Magazin Bliža se glasovanje o skupnem načrtu EU za razvoj umetne inteligence

Bliža se glasovanje o skupnem načrtu EU za razvoj umetne inteligence

Avtor: Spletno Uredništvo
Posebni odbor Evropskega parlamenta za umetno inteligenco v digitalni dobi (AIDA) je po 18 mesecih zbiranja informacij predstavil načrt EU za prihodnost umetne inteligence. Gre za celovit, skupen in hkrati dolgoročen pristop k razvoju takšne umetne inteligence, ki bo temeljila na ključnih vrednotah in ciljih EU.
Bliža se glasovanje o skupnem načrtu EU za razvoj umetne inteligence

Tudi poročilo o umetni inteligenci ugotavlja, da v EU marsikaj poteka bistveno prepočasi (foto:  piqsels.com)

Poslanci Evropskega parlamenta bodo na majskem plenarnem zasedanju med drugim glasovali tudi o predlogih za dolgoročni razvoj umetne inteligence v EU. Posebni odbor Parlamenta EU za umetno inteligenco v digitalni dobi (AIDA) je namreč po letu in pol intenzivnih aktivnosti zaključil s pridobivanjem in z analizo informacij ter izdelal skupni načrt EU za umetno inteligenco.

Načrt govori o celovitem dolgoročnem kolektivnem evropskem pristopu k umetni inteligenci, ki bo še naprej temeljil na skupnih evropskih vrednotah in ciljih EU. »EU zaostaja na področju razvoja, raziskav in investicij v umetno inteligenco in mora narediti več, saj je umetna inteligenca ključna za digitalno preobrazbo EU in bo imela vse večji vpliv na gospodarstvo in vsakdanje življenj,« so ugotovili avtorji poročila.

Pomemben del poročila je opozorilo, da mora EU reagirati hitro, če želi pravočasno oblikovati standarde, ki bodo temeljili na evropskih vrednotah. Če bo EU zamujala, se bodo globalni standardi oblikovali drugje, ne da bi se spoštovale pravne in etične norme EU. Tako bi zagotovili, da umetna bo inteligenca v EU prinesla številne koristi, na primer na področjih zelenega prehoda, zdravja, proizvodnje, javne uprave, produktivnosti…

Poleg tega bo potrebno ugodnejše zakonodajno okolje, kamor spadata tudi prožno oblikovanje zakonodaje in sodobno upravljanje, saj sta trenutna evropska in nacionalna zakonodaja razpršeni, pogosto izjemno počasni in niti ne zagotavljata pravne gotovosti. »Da bodo inovacije kar najbolje omogočene, birokratsko breme pa najmanjše, bi morale biti strogo urejene le visoko tvegane uporabe inteligence.

Prav tako se je treba lotiti vojaškega in varnostnega vidika umetne inteligence: EU mora sodelovati z mednarodnimi somišljeniki in spodbujati svojo vizijo, ki se osredotoča na človeka in evropske vrednote,« prav tako piše v poročilu, kjer je govora tudi o usposabljanju za področja umetne inteligence, o inovacijah in o preprečevanju ‘bega možganov’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.