Naslovnica Svet & EU Armenija si želi miru, demokracije in pomoči EU

Armenija si želi miru, demokracije in pomoči EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko je pozornost svetovne javnosti v zadnjih dneh uprta predvsem v Ukrajino in v Palestino, pa se Armenija spreminja v novo potencialno vojno krizno žarišče. Armenski premier Nikol Pašinjan je zato nagovoril evropske poslance v Parlamentu EU v Strasbourgu, saj je brez pomoči EU demokracija v Armeniji resno ogrožena.
Armenija si želi miru, demokracije in pomoči EU

Predsedniki Aliev (AZE), Michel (Evropski svet) in Pašinjan (ARM) julija v Bruslju (foto: FB Charles Michel)

Po dokončni zmagi vojaških sil Azerbajdžana in preselitvi 100.632 prebivalcev armenske narodnosti iz enklave Nagorni Karabah v Armenijo je EU postala ključen zaveznik te države. Armenija je namreč geografsko locirana med njej sovražnim Azerbajdžanom, azerbajdžansko enklavo Nahičevan in azerbajdžansko zaveznico Turčijo (ki je po I. svetovni vojni izpeljala genocid na Armenci).

Dolgoletni zavezniki Armenije Rusi, ki imajo na armenskih tleh vsaj eno večjo vojaško bazo, so se ob zadnjih vojaških spopadih v Zgornjem Karabahu lepo umaknili in pustili vojaškim silam Azerbajdžana, da počnejo, kar želijo. Vzrok za to naj bi bilo prav približevanje Armenije k EU, ki poteka prek demokratičnih procesov, kar po drugi strani pomeni, da se država želi dokončno rešiti ruskega vpliva in se pridružiti evropski družini.

»Armenski premier Nikol Pašinjan je v torek nagovoril evropske poslance v dvorani Evropskega parlamenta v Strasbourgu. V svojem nagovoru je gospod Pašinjan izrazil trdno obrambo demokratičnih načel v ozadju večplastnih kriz, s katerimi se je Armenija soočila v zadnjih letih, pri čemer je posebej izpostavil burne posledice vojne v letih 2020–2021 in mejni konflikt z Azerbajdžanom,« so pojasnili z Evropskega parlamenta.

Poleg tega naj bi med begom Armencev iz Nagornega Karabaha in protesti v Erevanu ruska stran namesto nudenja zaščite beguncem pozvala k rušenju demokratično izvoljene armenske vlade. Armenija meji tudi na Iran, ki sicer odločno nasprotuje turško-azerbajdžanskim teritorialnim zahtevam po cestnem koridorju Turčija – enklava Nahičevan – Azerbjadžan prek armenskega ozemlja, a mu tudi pro-zahodna usmeritev Armenije ne ustreza.

Edina za Armenijo zares prijateljska sosednja država je Gruzija, ki pa ima zaradi dveh odcepljenih ruskih enklav Abhazije in Južne Osetije ter ruskih poskusov ohranitve gruzijske države v svoji interesni coni, že dovolj lastnih težav. Pašinjan je zato med obiskom Parlamenta EU zagovarjal podpis mirovnega sporazuma z Azerbajdžanom, a je hkrati dopovedoval EU, da se brez izdatne evropske materialne in politične pomoči vse lahko hitro izrodi v novo vojno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.