Naslovnica Gospodarstvo Analiza proračunskih gibanj za prvih osem mesecev leta

Analiza proračunskih gibanj za prvih osem mesecev leta

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za proračun in Ministrstvo za finance sta kot vsak začetek meseca objavila podatke o finančnih gibanjih. Tokrat so objavili analizo za prvih 8 mesecev, oziroma za prvi dve tretjini letošnjega leta. Zaradi vremenske katastrofe s pričetka avgusta in vseh njenih posledic pa se lahko v zadnji tretjini leta spremeni še marsikaj.
Analiza proračunskih gibanj za prvih osem mesecev leta

Leta 2021 je primanjkljaj znašal približno 3,1 milijarde evrov, leta 2022 pa 1,4 milijarde evrov   (foto: gov.si)

Po podatkih Direktorata za proračun in Ministrstva za finance je državni proračun Slovenije v prvih osmih mesecih letos zabeležil približno 8,2 milijarde evrov prihodkov in približno 9 milijard evrov odhodkov. Tako se je od 1. januarja do 31. avgusta v slovenski proračun steklo 62,6 % načrtovanih prihodkov, medtem ko so odhodki dosegli 55,7 % načrtovanih. Nedvomno je v tej analizi ključen podatek, da je primanjkljaj znašal 735 milijonov evrov.

Davčni prihodki so v prvih osmih mesecih dosegli 7,1 milijarde evrov (1,5 % več kot v primerljivem obdobju lanskega leta), prilivi iz davka na dodano vrednost so narasli na 3,3 milijarde evrov (+ 3,9 %), prihodki od trošarin so dosegli 1,1 milijarde evrov (+ 15,4 %), prilivi iz dohodnine okroglo 1 milijardo evrov (+ 7,4 %), tisti iz davka od dohodkov pravnih oseb pa so upadli na 968 milijonov evrov (-15,7 % manj kot lani).

»Za investicije smo namenili 771 milijonov evrov oziroma 20,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Še naprej se krepijo investicije v železniško infrastrukturo, poplavno varnost, javne zdravstvene zavode in na področju socialnega varstva. Za transferje posameznikom in gospodinjstvom smo letos namenili 1,3 milijarde evrov oziroma 0,7 odstotka manj kot lani,« so pojasnili z Direktorata za proračun in z Ministrstva za finance.

Poudarili so še, da so narasli transferji za zagotavljanje socialne varnosti, npr. za izvajanje Zakona o osebni asistenci, izplačan pa je bil tudi energetski dodatek za najbolj ranljive. Za subvencije so letos do 31. avgusta namenili že 566 milijonov evrov, kar je 40,3 % več kot v enakem obdobju lani, medtem ko so za subvencije privatnim podjetjem in zasebnikom odšteli  515 milijonov evrov, predvsem v segmentu pomoči gospodarstvu v luči energetske krize.

Zanimiva je tudi primerjava, po kateri je za vso leto 2021 primanjkljaj dosegel 3,1 milijarde evrov, v lanskem letu 2022 se je primanjkljaj več kot prepolovil in upadel na 1,4 milijarde evrov, letos pa po prvih dveh tretjinah leta znaša 735 milijona evrov. To naj bi sicer kazalo na pozitiven trend, a bo potrebno počakati na naslednje mesece in na končni letni poračun, saj bo avgustovska vremenska katastrofa zagotovo negativno vplivala na zadnjo tretjino leta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.