Naslovnica Slovenija Ali ustava Republike Slovenije drži vodo?

Ali ustava Republike Slovenije drži vodo?

Avtor: Spletno Uredništvo

Ob Svetovnem dnevu voda bo v četrtek Maxi klubskem salonu v Ljubljani potekala zanimiva okrogla miza. Dogodek so poimenovali ‘Ali ustava drži vodo?’, udeležila pa se ga bo pisana paleta gostov – od evropskih poslancev, slovenske civilne sfere in državnih organov RS.

Čeprav je skrb za vodo vpisana v ustavo RS, to še ne pomeni, da je tudi v praksi vse idealno (foto: maxpixel.freegreatpicture.com)

Problem vode v svetu postaja vedno bolj pereč, česar se mnogi v Sloveniji zavedajo že desetletja. Okrogla miza ‘Ali Ustava drži vodo?’, ki se bo začela v četrtek ob 11.00 uri v Maxi klubskem salonu na Trgu republike, bo postregla z veliko vprašanji. Rdeča nit dogodka, ki bo potekal ob Svetovnem dnevu voda, bo, kako naprej po predlanskem vpisu pravice do pitne vode v ustavo in kdaj bo voda tudi v praksi zaščitena kot javno dobro in dostopna vsem.

V Sloveniji smo z vpisom pravice do pitne vode v Ustavo RS pred letom in pol naredili zgodovinski korak naprej in sporočili, da državljani zahtevamo trajno zaščito vode kot javne dobrine, sicer bi se lahko voda privatizirala. A to je bil samo prvi korak, organizatorji prireditve si bodo namreč zastavili več vprašanj: “Sedaj se upravičeno sprašujemo, ali je bil ta glas državljanov slišan in tudi uslišan ter ali je vpis pravice do pitne vode v ustavo tudi v prakso že vnesel spremembe? Se je zato spremenil naš odnos do vode in vodnih virov? Kako poteka usklajevanje zakonodaje z novo ustavno določbo? Kako v praksi udejanjiti spremenjeno vlogo države pri vodni oskrbi? Ali imamo ustrezno dolgoročno strategijo odgovornega in gospodarnega upravljanja z vodami? Kakšno je trenutno stanje voda, vodnih virov in vodotokov v Sloveniji?” 

Odgovore bodo pomagali najti gosti okrogle mize: Dr. Igor Šoltes (evropski poslanec – Skupina Zelenih/ESZ), Brane Golubović (Civilna iniciativa Za Slovenijo in svobodo), Anton Komat (neodvisni raziskovalec, biozof, naravovarstvenik, publicist in pisatelj), Dr. Lidija Globevnik (predsednica Društva vodarjev Slovenije), Leon Behin (generalni direktor Direktorata za vode in investicije, Ministrstvo za okolje in prostor) in predstavnik Medresorske delovne skupine za uskladitev zakonodaje z zapisom pravice do pitne vode v Ustavo Republike Slovenije. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.